Friday, September 3, 2021

Tips Pemilihan Mainan Untuk Si Kecil

Siapa lagi yang sering main dengan figura dinosaur, pondok-pondok, bermain dan memegang watak sebagai doctor kalua bukan anak-anak kecil.

Kanak-kanak kecil adalah pengembara kecil, mereka akan meneroka sambal belajar.Itulah proses pembesaran mereka dan latih mereka untuk sentiasa berfikir. Bermain adalah peluang yang baik untuk anak anda untuk membangun dan mengamalkan kemahiran baru mengikut langkahnya sendiri dengan mengikut kepentingan uniknya. Mainan yang disediakan akan membentuk dan mempengaruhi pertumbuhannya dengan cara yang sangat penting.

Mungkin kita akan beranggapan bahawa memilih mainan monster hunter untuk kanak-kanak sangat mudah apabila anda berjalan ke kedai.Terdapat pelbagai jenis hiburan yang telah dicipta untuk pasaran kanak-kanak. Bagaimana anda membuat keputusan yang sesuai untuk anak anda? Bagaimana anda memberitahu yang mana yang berkualiti tinggi dan mana yang akan bertahan?

Yang mana akan menarik perhatian anak anda lebih dari beberapa hari atau minggu? Berikut adalah beberapa idea untuk memilih mainan yang akan berkembang dengan anak anda, mencabarnya dan memupuk perkembangan keseluruhannya (pemikiran, fizikal, bahasa dan kebolehan sosial-emosi).

Tips Pemilihan Mainan Untuk Si Kecil

Garis Panduan Memilih Mainan untuk Kanak-Kanak

Pilih mainan yang boleh digunakan dalam pelbagai cara

Kanak-kanak suka pasang, dan buka, buang, tambah dan bina dalam apa jua cara. Pilih mainan yang “open-ended” dalam erti kata bahawa anak anda akan dapat bermain dengan banyak cara yang berbeza.

Sebagai contoh, jalan raya, kebun binatang, jambatan, atau kapal angkasa boleh dibuat dari blok kayu atau blok sambung plastik ynag tebal dan keras.Reka bentuk seperti ini mampu merangsang kreativiti anak anda dan membantunya mengembangkan kecekapan dalam pemecahan masalah dan pemikiran logik.


Contoh: Blok, blok saling, blok bersarang atau cawan, dan mainan untuk pasir dan air

Cari mainan yang anak anda akan membesar bersama

Kita semua mempunyai pengalaman membeli boneka untuk anak dan mereka hanya akan berminat untuk bermain dengan mainan tersebut dalam masa dua hari sahaja dan hari seterusnya mainan tersebut terus tidak kelihatan.

Untuk elakkan diri daripada berlaku pembaziran seperti tadi, penjaga atau ibu bapa mungkin boleh memastikan bahawa mainan tersebut boleh diguna dengan cara yang lain dan sudut pandangan yang berbeza. Sebagai contoh,boneka plastic haiwan kecil sangat digemari oleh anak2 kecil, manakala anak yang lebih berusia mungkin boleh bercerita sambil bermain dengan boneka tersebut.

Contoh: boneka haiwan  plastik dan angka tindakan, rumah boneka yang ramah kanak-kanak, kereta api dan trak pembuangan (dan kenderaan lain), haiwan boneka dan anak patung.


Pilih mainan yang menggalakkan penerokaan dan menyelesaikan masalah

Bermain memberi peluang kepada kanak-kanak untuk berlatih kemahiran baru lagi dan lagi.Boneka yang memberi peluang kepada kanak-kanak untuk mengetahui sesuatu dengan sendirinya atau dengan sedikit latihan membina kemahiran pemikiran logik mereka dan membantu mereka dalam menyelesaikan masalah.

Ini juga membantu kanak-kanak mengembangkan kemahiran dalam hubungan spatial (merangkumi perkara yang sesuai bersama), koordinasi mata-mata, dan kemahiran motor halus (menggunakan otot-otot kecil tangan dan jari).

Contoh: teka-teki, penyusun bentuk, jubin, blok atau cawan untuk tidur, bekalan seni seperti tanah liat, kapur, krayon.


Cari boneka dan hiburan yang mencetuskan imaginasi anak anda

Semasa anak anda dalam usia tiga tahun, kreativiti beliau benar-benar memainkan peranan kerana dia kini dapat mengambil peranan orang lain (seperti seorang raja) dan membayangkan sesuatu (seperti blok) atau sebenarnya sesuatu yang lain (seperti sekeping kek).

Cari mainan yang boleh digunakan oleh anak anda semasa dia mengembangkan dan bermain dan pegang peranan orang lain. Berlakon atau olok-olok sambil menghayati watak yang dimainkan oleh anak dapat membina kemahiran bahasa dan celik huruf, kemahiran menyelesaikan masalah, dan keupayaan untuk susun urutan (meletakkan peristiwa dalam urutan logik).

Contoh: Memakai pakaian, makanan  dan cawan plastik, haiwan boneka , kereta api dan lori, rumah boneka mesra kanak-kanak, senapang pembinaan, dan barang-barang “kehidupan sebenar” seperti selongsong kertas ” untuk tukang bomba kecil anda.

Kotak kadbod yang serba guna sentiasa menjadi pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan ia juga adalah percuma. (Panggil alat perkakas untuk mengambil salah satu kotak penyejuk mereka). Kotak menjadi rumah, kapal lanun, lumbung, terowong-apa sahaja yang boleh menimbulkan imaginasi anak lelaki anda!